Nieuwbouwproject NOM woningen Hof van Berkel

Hof van Berkel is een bijzonder nieuwbouwproject aan de rand van Berkel en Rodenrijs en De Groenzoom, het uitgestrekte natuurgebied dat reikt tot aan Rotterdam. Deze wijk is onderscheidend doordat de woningen zo duurzaam mogelijk zijn ontworpen. Het zijn NOM woningen, wat staat voor Nul Op de Meter, geen energiekosten. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op 17 NOM woningen met een unieke balans tussen wooncomfort en duurzaamheid.

Duurzame daken

Per woningtype is de positionering van het dak bepaald zodat er een max aantal zonnepanelen op geplaatst konden worden. Zonnepanelen zijn geïntegreerd in het dakvlak. De woningen zijn uiteraard nul op de meter. Alle woningen hebben een EPC van -0,25 en zijn uiteraard gasloos. In de woningen wordt o.a. gebruik gemaakt van vloerverwarming/warmtepomp. Warmte terugwinnen uit afvalwater hoort hierbij ook tot de toegepaste maatregelen. De daken van de schuren worden voorzien van sedum wat zorgt voor CO2 opname.

Samenwerking

Hof van Berkel heeft met de NOM woningen een bijzonder woonconcept. De toekomstige bewoners konden in samenwerking met de landschapsarchitect en de architect hun ideeën kwijt. De openbare ruimte van dit project is mandelig. De invulling ervan is samen met de andere bewoners bepaald. Het is goed mogelijk om na verloop van tijd de woning aan te passen. De bewoners konden kiezen tussen een straatgerichte of tuingerichte woonkamer. Ook was er de optie om van de berging een extra kamer te maken. Dit alles maakt de woningen toekomstbestendig.