Ontwerp huisvesting voor arbeidsmigranten

In Nederland werken veel arbeidsmigranten onder andere in het westen van het land waar een groot glastuinbouwgebied is. Werkgevers hebben de plicht hen een goede huisvesting bieden. Er wordt veel gebruik gemaakt van woonunits, dit zijn units voor niet-permanente bewoning.

Wij hebben verschillende ontwerpen gemaakt voor permanente huisvesting van arbeidsmigranten. In dit ontwerp belichten we huisvesting voor flexwerkers in houtbouw.

Het ontwerp en de doelgroep

De volgende thema’s zijn een belangrijke basis voor het ontwerp van deze huisvestingsvorm:

  • Dezelfde taal spreken
  • Samen zijn
  • Sociale controle
  • Samenwerken
  • Geborgenheid

De stijl van het ontwerp

Er is gekozen voor houtskeletbouw, bestaande uit losse units die geschakeld en gestapeld worden. De open structuur zie je horizontaal en verticaal. Het zijn 4 woonlagen bestaande uit 15 woningen per laag, totaal gaat het om 60 tweepersoonswoningen, geschikt voor 60-120 bewoners.

Het ontwerp van het woongebouw is bedoeld om de integratie in de bestaande samenleving te bevorderen. Het gebouw is transparant, openheid is heel belangrijk.

Een groen gebouw voor een groene sector

Het is een duurzaam gebouw, de warmte wordt uit het naastgelegen bedrijf gehaald. Daarnaast komen er groene parkeerplaatsen en groene gevels.

Er wordt gebruik gemaakt van hout, houten gevelbekleding in diverse kleurschakeringen.

Lansingerland Home of Horti Science

Voor dit project loopt momenteel het vooroverleg met gemeente Zuidplas. Gemeente Zuidplas behoort tot een groot gebied, waar ook het Oostland en Westland onderdeel van uitmaken, waar veel bedrijven gevestigd zijn in de hoogwaardige glastuinbouw.

Lansingerland, waar wij als bureau gevestigd zijn, ligt daar als ‘Home of Horti Science’ mooi centraal tussen en is een innoverende glastuinbouwgemeente. Dit is o.a. goed voor voor de arbeidsmarkt en gebiedsontwikkeling. Acties sluiten aan bij bijvoorbeeld de duurzaamheid- en woonvisie.

Zoals op de website van Lansingerland staat biedt Lansingerland een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor voedselproducenten, sierteelt en kenniscentra. Dankzij de veelzijdigheid, technologie en kenniscentra heeft het Horti Science District een excellente wereldwijde reputatie. Horti Science District is het gebied in Lansingerland waar bijna 200 glastuinbouwbedrijven, 250 toeleveranciers, onderwijs- en kennisinstellingen gevestigd zijn en met elkaar en in de regio samenwerken.

De kennis van de ontwikkelingen in Lansingerland kan ook elders toegepast worden. Als bureau werken wij aan veel projecten die gerelateerd zijn aan Horti Science. Heeft u bouwplannen, voor uw bedrijf of voor uw (flex)medewerkers, neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Het ontwerp van het woongebouw is bedoeld om de integratie in de bestaande samenleving te bevorderen.