Duurzaam depotgebouw op Gouwepark Moordrecht

Op het Gouwepark in Moordrecht, gemeente Zuidplas, hebben we een duurzaam depotgebouw voor de gemeente Gouda gerealiseerd. De vraag van gemeente Gouda was een gebouw te realiseren met de functie: een depot voor zeer waardevolle objecten zowel van oude stukken en kunstwerken als van archeologie. Het klimaat moest een belangrijk element van het gebouw zijn.

De architectuur

Het bouwvolume bestaat uit heldere gesloten vormen in combinatie met een transparant deel. De gevels geven het robuuste beschermende karakter voor de opgeslagen objecten weer en het transparante deel voor de administratieve functies. Het gebouw is helder van opzet en heeft een sprekend karakter passend in de sfeer van het Gouwepark.

Voor de buitenschil van het depot gedeelte is gebruik gemaakt van geprofileerd kunstbeton en voor het administratieve gedeelte van een transparante gevel. Bij de entree van het depotgebouw is een materiaal gebruikt dat iedere keer verschillende kleuren heeft bij een andere invalshoek.

Duurzaam depotgebouw

Voor duurzaamheid is gekozen voor herbruikbare materialen het dak is voorzien van een onderhoudsvrij sedumdak. Het hemelwater wordt opgevangen en hergebruikt en er is gebruik gemaakt van een bodem warmtepomp.

Dit gebouw bewaart zeer waardevolle objecten die een constante vochtigheid eisen en voor langere tijd opgeslagen liggen in dit depot en soms opgevraagd kunnen worden om in te zien of te bezichtigen. Het gebouw wordt zeer gewaardeerd door de gebruikers, vanwege de uitstraling, de functionaliteit en het klimaat.