• Bedrijfsgebouwen Goudse Poort
 • Bedrijfsgebouwen Goudse Poort
 • Bedrijfsgebouwen Goudse Poort
 • Bedrijfsgebouwen Goudse Poort
project details
 • Expertise
  Bedrijfspanden
 • Project
  Bedrijfsgebouwen Goudse Poort
 • Locatie
  Gouda
 • Status
  In ontwikkeling

In ontwikkeling

Bedrijfsgebouwen Goudse Poort

De Goudse Poort is een bedrijventerrein aan de rand van Gouda. Wanneer je vanaf de snelweg Gouda binnenrijdt kom je er doorheen. Het gebied wordt momenteel gerevitaliseerd en verduurzaamd. Leegstaande kantoren maken plaats voor bedrijfs- en productiehallen, opslagruimte, werkplaatsen en bedrijfsruimten.
Binnen dit bedrijventerrein neemt de toegangsweg (ook Goudse Poort genaamd) een speciale plek in. Hier vestigen zich bedrijven voor wie zichtbaarheid van belang is. De gemeente spreekt over de ‘etalage van Gouda’.

Het plan bestaat uit twee gebouwen die onderling gekoppeld zijn. Beide gebouwen kenmerken zich door een eenvoudig hoofdvolume met een transparante plint waarin bedrijven komen met een etalagefunctie. Om het ensemble niet massaal te maken zijn krijgen de beide panden elk een eigen uitwerking qua architectuur. Zo lijken het twee gebouwen in plaats van één complex.

Vanuit de Goudse Poort gezien vallen de glazen plint en de uitkragende boxen van gebouw 1 het meeste op; zij etaleren wat er in het gebouw gebeurt; Op de begane grond zit een bedrijf met exposure en op de verdiepingen zitten opslagboxen. De uitkragende volumes breken de schaal van het hoofdvolume en brengen zo de menselijke maat in het gebouw. In de zijgevel is de hellingbaan naar de opslagboxen zichtbaar. De glazen en houten accenten in combinatie met de open print geven tactiliteit aan het gebouw.

Ook gebouw 2 vertelt wat over de achterliggende functie; op subtiele wijze worden de opslagboxen zichtbaar in de gevel. Gebouw 2 heeft een overwegeng houten gevel gescheiden door horizontale banden om het gebouw schaal te gevel. De accenten van glas en staalplaat verwijzen naar de opslagboxen die zich achter de gevel bevinden.

Vanaf de eerste verdieping zijn de gebouwen met elkaar verbonden middels een glazen oversteek.

De gebouwen zijn gelegen aan de Goudse Poort, de groene loper die de snelweg met de binnenstad verbindt. Ten opzichte van de huidige situatie wordt veel groen toegevoegd aan de kavel en een aanzienlijke waterpartij aangelegd.  

Optimaal wonen, werken of recreëren?