Verbouw en uitbreiding kantoor Houweling Belgium

Voor Houweling Belgium hebben we een ontwerp gemaakt voor de loods met kantoorruimte, het is een modern pand, in stijl met de bedrijfsuitstraling van de andere panden van de Houweling Group.

Duurzame maatregelen voor het pand

Het dak wordt deels voorzien van zonnepanelen. Het kantoor wordt verwarmd en gekoeld door middel van een warmtepompsysteem. Het terrein is naast verharding voorzien van waterdoorlatende bestrating en groen voor buffering van hemelwater. Regenwater wordt daarnaast opgevangen in grote bassins. Het regenwater dan daardoor gebruikt worden in het reinigingsproces. Bestaande loodsen worden verduurzaamd doormiddel van isolerende maatregelen.

Materiaalgebruik en andere kenmerken

Licht en ruimte voor het kantoor komen tot uiting in het gevelontwerp. Grote glasvlakken zorgen ook voor licht en een ruim uitzicht. Het buitenterras is direct vanuit het kantoor bereikbaar.

De constructie bestaat uit een betonfundering met een staalframe. Op het staalframe worden stalen sandwichpanelen met hoogwaardige isolatie bevestigd. Voor voldoende daglicht wordt een aluminium vliesgevel met glas toegepast. Daar waar extra gevelplaten benodigd zijn, zullen de sandwichpanelen worden uitgevoerd als carrier panelen. Hierop kan bijvoorbeeld de gele gevelplaat worden gemonteerd.

Logistiek en bedrijfsactiviteiten in ontwerp geïntegreerd

Op de begane grond  zijn alle industriële activiteiten gepositioneerd, met het kantoor op een hoger gelegen verdieping. Hiermee benutten we de beschikbare ruimte optimaal voor de bedrijfsprocessen. Het ontwerp verbindt de bestaande loodsen met elkaar door middel van de interne valschermen. De logistiek is zo geregeld dat vanuit het kantoor, welke zich boven de docks bevindt, het laden en lossen zichtbaar is. Middels een ringwegontsluiting op het terrein worden vrachtverkeer en overige verkeer gescheiden. De entree bevindt zich op de hoek zodat deze zowel voor derden als voor eigen personeel op een centrale plek bevindt.

Samenwerking Houweling Group

In 2005 is Houweling Group uitgebreid met een bedrijf in België dat ook verpakkingen levert, ophaalt, reinigt en verwerkt. In 2010 hebben ze de vestiging in Berkel en Rodenrijs verruild voor de locatie in Bleiswijk. Op die plek is in 2018-2019 een grootscheepse verbouwing gerealiseerd waar wij aan mee mochten werken. Met een nieuw kantoor en de daken vol zonnepanelen is het hoofdkantoor van Houweling Group klaar voor de toekomst.

De samenwerking met de Houweling Group wordt nu internationaal doorgezet. In het verleden hebben we het hoofdkantoor mogen verbouwen, nu een vestiging in België. Een mooie langdurige samenwerking op meerdere locaties, waardoor we de huisstijl van het bedrijf ook kunnen doorzetten in de ontwerpen.

Houweling Architecten is professioneel en creatief, met inlevingsvermogen ook in industriële objecten. Ze begrijpen wat de klant bedoelt en staan open voor eigen inbreng en inzicht, samen maken ze er het mooiste van.

Marc Houweling | Managing director