Modern herkenbaar kantoorpand voor Sasma in Zoetermeer

Het is 2018, Sasma, reeds gevestigd in een huurpand in Zoetermeer, heeft een kavel op het oog en vindt de tijd rijp om een eigen kantoorpand in Zoetermeer te bouwen.

Een aantal belangrijke wensen die daarbij naar voren kwamen waren:

  • ruime kantoor/werkvloer met open, zeer lichte structuur ook over de verdiepingen met goede zonwering;
  • een prominente rol voor kantine met buitenterras;
  • een uitgekiende, slimme routing door het kantoor;
  • een duurzaam en energiezuinig kantoor;
  • op architectonisch gebied een aansprekend, herkenbaar, licht, modern, luxe gebouw met een open uitstraling.

Na goed te hebben geluisterd naar de wensen begon het ontwerpproces. Het kantoorpand is van binnenuit ontworpen en volledig op maat gemaakt voor de opdrachtgever. Het is gericht op optimale gezonde werkplekken, functionaliteit en uitstraling. Dit kantoorpand is zowel naar binnen als buiten ruimtelijk in de omgeving. Het ontwerp van dit gebouw, waarbij de wensen van de klant op een slimme manier zijn samengebracht, sprak hen direct aan.

Architectuurprijs 2022 en waardering van de klant

Met dit ontwerp heeft Houweling Architecten de Gemma Smid Architectuurprijs 2022 gewonnen. Dit is natuurlijk en grote eer en bevestiging van ons werk.
Onze opdrachtgever schreef op google:
‘Wat wij zo sterk vinden aan Houweling Architecten is dat zij meteen begrijpen wat de klant hebben wil. Dat scheelt veel tijd en twijfel. Het onlangs gerealiseerde pand wijkt nauwelijks af van de allereerste schets. Meteen raak! Het ontwerpteam, bestaande uit Marco Moretti met de techneuten Jeroen Speet en de eigen constructeur, is van een hoogstaande creativiteit en kwaliteit. Ons nieuwe pand is nu ruim 4 maanden in gebruik en wij zijn hartstikke blij met zowel het uiterlijk als het innerlijk! Potentiële klanten van Houweling Architecten kunnen altijd contact met ons opnemen om onze ervaring aan te horen.’ aldus de tevreden klant in een mooie review op google.

Een kwalitatief en creatief ontwerp

De transparante entree van het kantoorpand heeft een belangrijke rol met daaromheen alle technische functies. De vide met aansprekende trap verbindt alle verdiepingen met elkaar. Deze verdiepingen hebben een open structuur met zoveel mogelijk glas. Dit zorgt enerzijds voor zichtlijnen rondom en anderzijds een zo licht mogelijke werkvloer. De gesloten geveldelen zijn alleen toegepast waar puur noodzakelijk.

Uiteraard is zonwering met al dit glas een zeer belangrijke factor, niet alleen om het klimaat binnen te waarborgen, maar ook om te kunnen anticiperen op het invallende licht op de werkplekken. Dit wordt opgelost door de schitterende beweegbare verticale lamellen. De geeltint die de houten lamellen hebben is een knipoog naar de licht okergele steen, die als voorkeurmateriaal in het beeldkwaliteitsplan wordt gevraagd. De lamellen worden samen met het glas ingekaderd door de herkenbare S(asma)-vorm.

Samenwerkingen bouw kantoorpand

Uiteindelijk is het pand gerealiseerd in bouwteamverband met Bouwbedrijf Gebr. Huurman Zoetermeer B.V., waarbij wij terug kunnen kijken op een zeer fijne samenwerking met alle betrokken partijen.

Wat wij zo sterk vinden aan Houweling Architecten is dat zij meteen begrijpen wat de klant hebben wil. Dat scheelt veel tijd en twijfel. Het onlangs gerealiseerde pand wijkt nauwelijks af van de allereerste schets. Meteen raak!

Alex Jongman | Sasma