Greenhouse Campus voor werknemers in kassen Lansingerland

Horti Science

Greenhouse Campus voegt zich binnen het aantrekkelijke vestigingsklimaat van Horti Science van Lansingerland. De veelzijdigheid, technologie en kenniscentra in de glastuinbouwsector hebben geresulteerd in een uitmuntende wereldwijde reputatie en een belangrijke rol op het vlak van innovatie binnen de glastuinbouwsector. Hiermee is Lansingerland de thuisbasis van ‘Horti Science’ geworden.

Greenhouse Campus wordt binnen dit netwerk van glastuinbouw gerealiseerd. Met het ontwerp willen we de kenmerken van de locatie, een omgeving rijk aan kassen, behouden en ruimte bieden voor nieuwe groenstructuren.

Huisvesting

Binnen deze setting heeft Greenhouse Campus een faciliterende rol voor de arbeiders in de kassen. Met deze ontwikkeling bieden we 60 tweepersoonswooneenheden aan naast de werkplek. De Campus is ook een plek waar arbeidsmigranten en flexwerkers samen kunnen komen om bij te praten na een dag werken.

Duurzaamheid

De kas dient ook als duurzaamheidsprincipe, waarbij het fungeert als een tweede huid rondom de woningen. In de winter wordt de lucht in de kas verwarmd tot een aangenamere temperatuur. De binnenruimte wordt hierdoor beleeft als wintertuin. In de zomer kan de kas volledig worden geopend en zijn schaduwvoorzieningen aanwezig. De geïntegreerde zonnepanelen in het glas produceren elektriciteit voor het gebouw en geven schaduw.

De binnenwereld van de kas is een bijzondere plek door de aanwezigheid van planten en het materiaalgebruik. De kenmerkende kas van aluminium en glas is gecombineerd met zachtere materialen. De wooneenheden zijn geconstrueerd met massief houten wanden (CLT) en worden afgewerkt met een natuurlijke leemstuc. Daaromheen wordt een galerij van hout en donkerstaal geplaatst waarop groen elementen worden geplaatst. De woningen hebben dankzij deze zachte materialen een dempende werking en dragen bij aan de akoestiek in de kas.

Architectuur

De architectuur is gebaseerd op het concept van de ‘kaswoning’. Door de kas als een stolp over de woningen te zetten, wordt het gebouw als het ware geconserveerd. De weersinvloeden, zoals regen, wind en zonlicht, hebben daardoor een minimale impact op de materialisatie van de woningen. Hierdoor verweren ze minder snel en is het onderhoud beperkt.

De entree van de kas is voorzien van een functionele luifel. Deze accentueert de entree, biedt ruimte voor de postbussen en maakt de installaties eenvoudig te bereiken. De luifel zet het lijnenspel van de kas voort en sluit aan bij de kleurstelling van de wooneenheden.

Met het ontwerp willen we de kenmerken van de locatie, een omgeving rijk aan kassen, behouden en ruimte bieden voor nieuwe groenstructuren.