Houweling Architecten en stikstofarm bouwen met hout

Voordelen bouwen met hout

Bouwen met hout is een eeuwenoude techniek die we in de hedendaagse tijd graag inzetten, omdat deze methode veel voordelen heeft.

Houweling Architecten ziet hierin kansen en kijkt oplossingsgericht naar de klimaat- en stikstofopgave die er ligt. We geloven dat houtbouw hiervoor een essentiële methode is om dit te bereiken. Want bouwen met hout heeft een lagere klimaat- en milieu impact dan bouwen met beton en staal. Hout is een hernieuwbare grondstof die groeit en daarmee CO2 opslaat. We zien hout als circulair product met een natuurlijke afkomst. Dit zorgt ervoor dat hout meerdere malen kan worden hergebruikt of kan worden gerecycled.
Het is de bedoeling dat je niets meer uit de natuur gebruikt dan je kunt teruggeven aan de natuur. De cirkel is weer rond! Hiervoor werken we uitsluitend met gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen.

Ontwerpen voor de gebruiker

Het leefklimaat in een houten gebouw is erg prettig. Het ruikt lekker, heeft een warme uitstraling en voelt natuurlijk. Zo reguleert hout de luchtvochtigheid in het gebouw, waardoor het binnenklimaat fijn aanvoelt. Daarom past dit in onze filosofie dat wij ontwerpen vanuit de gebruiker.

Prefab bouwen met hout

Houweling Architecten is voorstander van geprefabriceerd bouwen met hout. De bouwelementen worden in een gecontroleerde omgeving geassembleerd, waardoor de elementen niet worden beïnvloed door diverse weersinvloeden en een hogere kwaliteit wordt bereikt. De bouwelementen worden op de bouwplaats in een relatief korte tijd geplaatst. Hierbij wordt aandacht besteedt aan de montage, zodat deze later eenvoudig zijn te demonteren en kunnen worden hergebruikt.
Constructief is hout ook aantrekkelijk. Het brandgedrag van hout is beter te bepalen dan dat van staal en beton, waardoor het veilig is toe te passen en voldoet aan alle regelgeving.

Houweling Architecten bouwt daarom graag met hout, waarbij we ons niet beperken tot één stijl of type gebouw. We zijn ambitieus en we denken in de mogelijkheden die hout ons biedt. Enkele projecten waar we al met hout hebben gewerkt zijn: de sluiswachterswoning in Bleiswijk, de Green House Campus en ons eigen houtbouwconcept.
Met ons houtbouw concept willen we een nieuwe standaard neerzetten voor het bouwen met hout. Hiermee willen we de herkomst van de grondstof ‘hout’ (de bossen) laten zien. Met deze woningen spelen we in op de vraag naar eengezinswoningen die energieneutraal, circulair en biobased zijn.

Circulair bouwen

Biobased materialen, en dan vooral de nieuwste hout toepassingen zullen een belangrijke rol spelen en een bijdrage leveren aan het klimaatneutraal en circulair maken van de bouw. Hier zetten wij graag onze creativiteit in mét altijd het doel voor ogen dat het ook bijdraagt aan een prettig woon- en leef kwaliteit.

Houweling Architecten, ‘Expect More’ ook als het gaat om houtbouw.

2023-10-17T16:04:19+02:00