Reportage droomvilla in The Art of Living

We krijgen regelmatig de vraag wat van binnenuit ontwerpen betekent, in het artikel van The Art of Living staat dit mooi uitgelegd, hieronder enkele regels uit de reportage.

Als je de oprit betreedt, zie je pas wat voor een parel van een rietgedekte villa er verscholen ligt achter de groene omheining. Het gezin dat hier woont, doet dat met heel veel plezier. En dat is nu precies de bedoeling van Houweling Architecten, een bureau met al bijna een halve eeuw aan deskundigheid en ervaring. Architect en eigenaar Jan Houweling: “We willen bijdragen aan de mooie momenten die mensen beleven. Een villa hoort écht als een thuis te voelen; een plek waar je je veilig en geborgen voelt.”

SAMENWERKEN I LUISTEREN, VISUALISEREN EN REALISEREN

“Wat we zo fijn vinden aan Jan Houweling”, vertelt de bewoonster, “is dat hij zó goed geluisterd heeft al in het allereerste gesprek. We zeiden meteen dat we het belangrijk vinden dat je overal een doorkijk hebt en iedere ruimte met elkaar in verbinding staat. Op het verschuiven van een paar muurtjes na, was het eerste ontwerp hetgeen het nu is geworden. Het wonen hier vinden we heel fijn en hoewel het groot is met zo’n duizend vierkante meter, ervaren we het wel als knus.”
Jan licht toe: “We luisteren naar hoe mensen willen leven, wat ze belangrijk vinden. Daarna volgt de visualisatie, dat doen we ook met VR-beelden, en vervolgens de realisatie. We ontwerpen van binnen naar buiten. Elke ruimte moet een fijne ruimte zijn om te verblijven, met het gezin of met familie en vrienden. Onze klanten vinden dat doorgaans ook het belangrijkst: het samen plezier beleven aan hun woning met hun familie en vrienden, niet zozeer het laten zien hoe ze wonen. We vinden het belangrijk te weten waar een klant zich prettig bij voelt. De vraag ‘waar zit je op zondagmiddag het liefst thuis met je gezin?’ is een eenvoudige vraag, die we wel altijd stellen. Je geniet uiteindelijk het meest in je woning zelf. Net zoals van de interactie tussen binnen en buiten, die wil je optimaal hebben. Zo moet je vanuit een woonkamer goed naar buiten kunnen kijken en is het prettig als je bijvoorbeeld vanuit je sauna naar buiten kunt lopen naar een beschutte plek in de tuin.”

De woning staat op een langgerekt perceel, met aan de linkerzijde de villa en rechts een bijgebouw en parkeerplaatsen, alles omzoomd door een fraai aangelegde tuin. De meer algemene ruimtes zijn direct zichtbaar als je de oprit op komt, zoals de entree, de iets naar achter liggende woonkeuken en één zijde van de woonkamer. Tussen de living en de keuken is een terras dat is bedoeld om met gasten te verblijven. De woonkamer is haaks op de rest van de woning geplaatst. Aan de andere kant van de woonkamer is – uit het zicht – het meer besloten gedeelte gesitueerd met een entertainmentruimte, wellness en gym en een tuin met meer ‘huiselijke’ terrassen, een zwembad en een buitenkeuken.

Over de architectuur vertelt Jan ten slotte: “We vinden duurzaamheid en de natuur van groot belang: daar is dan ook rekening mee gehouden in het ontwerp. Contact met het groen en water en prachtige zichtlijnen van binnen naar buiten staan centraal. De functies binnen en buiten vullen elkaar steeds aan. We hebben een landelijke setting neergezet met een rieten kap met keramische nokvorsten, brede houten kozijnen, met riet bedekte dakkappellen en natuurlijke materialen. De zandkleurig gestucte muren hebben metselwerkplinten met een Belgisch hardstenen band en langs de muren lopen koperen regenpijpen.”

En zo is al met al, goed luisterend naar de wensen van de bewoners, een woondroom werkelijkheid geworden; niet in het minst dankzij de vruchtbare samenwerking met Houweling Architecten, aannemingsbedrijf Van der Windt en Boreas interieurbouw.

De villa is door ons ontworpen en gebouwd door Aannemingsbedrijf J. Van der Windt B.V..
©️ The Art of Living
📷 Jaro van Meerten (Fotografie)

2024-01-09T15:18:23+01:00