Woningbouwproject De Warande in Waddinxveen

Voor de klant mochten we ca. 31 woningen van hoge kwaliteit in een nieuwe fase aan de Plasweg in Waddinxveen ontwerpen. Dit resulteerde in het project De Warande. Het plan bevatte verschillende type woningen vrijstaand en twee-onder-één-kap, in verschillende architectuurstijlen waarbij niet alleen naar de kwaliteit van de woningen maar ook de buitenruimte wordt gekeken.

Wonen in De Warande

De Warande wordt ontwikkeld op een grote landelijke kavel in het poldergebied bij Waddinxveen. Het plangebied wordt geheel omgeven door water. De bomen, bruggetjes en de royale kavels zorgen voor die unieke landelijke sfeer. Wonen in De Warande is wonen op eilanden tussen groen en water. In zo’n omgeving passen woningen die geïnspireerd zijn op oud-Hollandse boerderijen. Daarom is gebruik gemaakt van hoge schuine daken, rieten daken, stoere dakkappen, grote eetkeukens en een optionele open haard of houtkachel.

Maar niet alle 31 woningen zijn op die manier ontworpen. Wij kozen voor een sterk contrast, door ook een aantal strakke moderne twee-onder-een-kapwoningen met een plat dak te ontwerpen. Ook die passen bij een typisch Nederlandse manier van bouwen. Door die combinatie is De Warande een unieke plek om te wonen. Geen woning is hetzelfde, precies zoals dat in vroeger dagen ook het geval was.

Duurzame energiesystemen

De woningen zijn aangesloten op het duurzaam energiesysteem (warmte-koude-opslag) waarmee warmte en koude op een duurzame wijze wordt geleverd. De woningen worden van warmte voorzien door middel van een individuele WKO installatie met warmtepomp welke aangesloten op verticale (bodemwarmtewisselaar) bronnen. De warmte-/koude
wordt via het leidingstelsel en het vloerverwarmingssysteem afgegeven aan de ruimten in de woning.

Luisteren naar de klant

Zowel aan de binnen- als buitenruimte van de woningen is veel aandacht gegeven wat ook een specifieke wens van de opdrachtgever was. Kwaliteit staat en stond hier voorop. Een duurzame, groene, karakteristiek en kwalitatief hoogwaardige projectontwikkeling. Dat dit plan z’n succes was dat we ook de Warande Noord en later nog eens 4 woningen hebben mogen ontwikkelen.