Landelijke en cottage stijl woningen Ackerswoude Pijnacker

Landrijk Cottage is een bijzonder stukje architectuur in Pijnacker-Nootdorp. In Ackerswoude zijn 39 woningen in de karakteristieke cottage-stijl of landelijk moderne stijl gebouwd. Een aanbod van drie typen: royale herenhuizen, twee-onder-één-kapvilla’s en vrijstaande villa’s. De omgeving was in complete herontwikkeling, waarbij de tuinbouw plaats maakte voor woningen. Aangrenzende bebouwing was nog in ontwikkeling. Dit creëerde de mogelijkheid om ‘vrijer’ te ontwerpen en resulteren in een ontwerp dat geheel aansloot aan de wens van de opdrachtgever.

Landelijke stijl

Bij het ontwerp van de wijk is gekozen om in de architectuur twee verschillende stijlen toe te passen die elkaar goed aanvullen en het landelijke karakter versterken. Door goed na te denken over de situering van de rieten daken en daarbij op specifieke plaatsen een diversiteit in steensoort toe te passen krijgt iedere straat een duidelijke herkenbaarheid waarin de woningen een eigen adres en identiteit krijgen. De gekozen stijlen zijn landelijk cottage en landelijk modern.

Duurzaamheid en materialen

Dit project is uit ca. 2015 wat betekend dat er toen totaal andere standaard waren. De woningen zijn voorzien van een gas, HR ketel en basis mechanische ventilatie met ventilatieroosters. Wel zijn er PV-panelen toegepast, wat zorgde voor een sluitende EPC. De triple beglazing is wel bijzonder voor deze tijd. Evenals de luchtdichting. De aannemer heeft zelfs een certificering behaald voor het onderdeel luchtdicht bouwen.

De woningen in landelijk cottage stijl kenmerken zich door gebruik van metselwerk en keimwerk. Helderheid in hoofd- en bijvormen en eenheid in verbijzonderingen en materialisatie. De verbijzonderingen in de gevel zijn uitgevoerd in een donkere tint metselwerk en rijk gedetailleerd met de karakteristieke schoorsteen, plint, rollagen, beëindigingen van keimwerk én de eigentijdse uitvoering van de vakwerk elementen. De woningen krijgen hierdoor zeker een verrassend eigen karakter met ‘landelijk’ en ‘cottage’ als sleutelwoorden.

De overige woningen krijgen hun identiteit door modernere type gevelopeningen en specifiek kleurgebruik in gevelmaterialen en kozijnen. De stijl is robuuster door onder meer grotere raamvlakken en een antracietkleurige hardstenen omlijsting van de entreedeur. De buitenkozijnen, ramen en deuren van de woningen zijn van kunststof met houtnerffolie.