Biobased bouwen met biobased isolatie en gevelmateriaal

Dit jaar hebben we een aantal duurzame thema’s op de agenda gezet, zoals biobased, klimaatadaptatief en natuurinclusief bouwen.

We volgen nieuwe ontwikkelingen op de voet en blijven onze kennis constant delen met het team zodat we u als opdrachtgever goed kunnen informeren. In dit blog diepen we biobased bouwen met biobased gevel- en isolatiemateriaal uit.

Biobased Bouwen

Biobased bouwen betekent bouwen met materialen die geleefd hebben en die na gebruik weer opgenomen kunnen worden in de natuurlijke kringloop.

Na 70 jaar uit beeld te zijn geweest is biobased bouwen bezig met een come-back. Dit heeft meerdere redenen. Voor ons bureau is een heel belangrijke reden dat het toepassen van biobased materialen een positief effect heeft op de gezondheid van de gebruikers.

Daarnaast hebben de materialen tijdens hun groei CO2 opgeslagen. Daardoor is de totale CO2 impact, en daarmee de impact op het klimaat, kleiner dan bij gebruik van andere materialen.

Vanuit de overheid is één van de criteria waar nieuwbouw aan moet voldoen de MPG score. Deze score zegt iets over de impact op het milieu van het nieuwe gebouw en hoe lager de score hoe beter het is. Kiezen voor maximaal biobased materiaalgebruik (constructie, isolatie, gevelbekleding) verlaagt deze MPG score aanzienlijk.

Biobased isolatie 

Het onderzoek naar mogelijkheden om biobased isolatie toe te passen laat zien dat bij gebruik van prefab dakelementen de ‘standaard’ elementen één op één te vervangen zijn door elementen met biobased isolatie. Ook voor gevelstucwerk is er een goede biobased ondergrond. Veel toegepaste biobased isolatiematerialen zijn vlas, houtvezel en cellulose. We hebben diverse monsters op kantoor die we kunnen laten zien.

Biobased gevelmaterialen

In onze samplekast hebben we een aantal mooie voorbeelden van biobased gevelafwerking verzameld: hout, bamboe, kurk. Ook staan er een aantal plaatmaterialen die gemaakt zijn van een biocomposiet. Op deze manier kunnen we u als opdrachtgever goed laten zien welke mogelijkheden er zijn.

Graag vertellen we tijdens een gesprek meer over de voor- en nadelen van de verschillende materialen en maken we samen met u een passende keuze.

2024-04-15T19:47:49+02:00